38. Hafta Doğuma Hazırlık Muayenesi

38. Hafta Doğuma Hazırlık Muayenesi

Gebelik süresi 40 hafta olup, son dört haftasında rahimin doğuma hazırlık çalışmaları olur. Önceleri hafif rahimde toplanmalar günde bir kaç kez olur. Daha sonra, günler içinde rahim toplanmaları sıklığı ve süresi giderek artar. Hatta bazen bu rahim toplanmaları belirgin derecede hissedilir olur ve sık sık gelmeye başlar.

Doğum başladı sanılıp yanlış alarmlara de yol açmaktadır. Ayırım kolaydır: Rahim toplanmaları düzenli aralıklarla ve sıklığı ile şiddeti artarak devam eder ve aşağıya doğu toplanma ile birlikte bakı hissine sebep olur. Günde bir kaç veya daha fazla gelirken, artık her 10 dakika ve sonrasında 9, 8, 7 dakika gibi sıklaşana aralıklar ile beraber, rahim kasılma süresi ve şiddeti artarak kendini gösterir. Hele de buna su gelmesi ya da hafif lekelenme eklenirse, büyük olasılıkla doğum başlamış demektir.

Kırk haftaya yaklaştıkça doğumun başlama olasılığı giderek artar. Bu nedenle, annenin genel sağlık durumu ve varsa sağlık sorununun son muayenesi yapılarak annenin doğuma uygun ve hazır olup olmadığına bakılır. Ayrıca pelvis dediğimiz çatı muayenesi (Ultrason ile daha ayrıntılı olarak) yapılarak, doğum kanalının bebeğin doğumuna, geçmesine izin verip vermeyeceği öngörüsü için muayene yapılır.

Doğum kanalından geçerek dünyaya gelecek olan bebeğin bu süreci götürmeye sağlık durumunun el verip vermeyeceği muayenesi yapılır.

Doğum eylemi süreci ortalama 10-12 saat süren bir maraton koşusu gibidir.

Bu maratona, anne, bebek ve doktor hazır ve hazırlıklı olmalıdır. İşte bunların gözden geçirildiği bir süreç muayenesidir.

Biliyor musunuz ki; aslında doğan bebek ve doğum yapan da annedir. Doktor, bu maraton esnasında hem anne hem de bebek sağlığı açısından süreci izler ve yönetir. Normal seyrinde, beklendiği gibi işler yolunda gider, anne ve bebek maratonu tamamlayıp ipi göğüslerlerse, doktor sadece bebek eline doğsun diye uzatır ve tutar, anne-babaya teslim eder. Doktorun rolü hepsi bu kadardır.

ANCAK, bu doğum eylemi – maratonu sürecinde ortaya çıkan risk durumlarını öngörür, tespit eder ve önlemlerini alır ve sürece gerektiğinde müdahale eder, doğumun olmasını kendisi sağlar. Aslına işin özü de burasıdır. Yoksa doğum eylemi – normal doğum kendiliğinden olan bir süreçtir. Esas olan bu sürecin yönetilmesidir.

Bir hatırlatmakta yapmakta yarar vardır: Şayet önceden gerekli olması nedeni ile sezaryen doğum planlanacaksa, bu 38 hafta 4 günden daha erken yapılmamalıdır. Bu erken doğum anlamına gelecektir ki, gerekçesi olmadığı şartlarda sıkıntılı ve yanlış bir uygulama olacaktır.

Hele ki bilinmelidir ki; bebeğin doğum gününün bu şekilde ayarlanması son derece gayri tıbbi ve hatta ahlaki sorunlar içerir ve hatta yanlış olarak bilindiği üzere burçların bu şekilde tayinine de hizmet etmez. Kırk (40) haftanın dolduğu gün ne ise, aslında burç O’dur ve erken doğum sağlansa da bu gerçek değişmez. Garip değil mi!

Sevgi ile kalın.

Prof. Dr. Cihat Şen

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn